Sosyal Medya

Dünya

Ankara ‘sınırda savaş’ istemiyor

Alman hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne silah yardımında bulunma kararının ardından, NATO’nun da Bağdat yönetimine silah desteğini gündeme getirmesi, Türk hükümetinin Irak kaygısının dozunu iyice artırdı.



Alman hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne silah yardımında bulunma kararına ilk baÅŸta ‘temkinli’ yaklaÅŸan Ankara, Almanya’nın kararına benzer bir yaklaşımın Ä°ngiltere’de düzenlenen NATO zirvesinde de gündeme gelmesi ihtimaline karşı özel bir dosya hazırlamıştı. Aslında bu dosyada neler olduÄŸunun ipuçlarını dünya kamuoyu, ABD BaÅŸkanı Obama ile Türkiye CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın görüÅŸmesinin ardından öÄŸrendi. Irak-Åžam Ä°slam Devleti’ne karşı bir gönüllüler koalisyonu oluÅŸturulması ve BaÄŸdat yönetimine silah verilmesi fikrine karşı çıkan ErdoÄŸan, silahların kontrolsüz kalabileceÄŸini, Irak’taki mezhep çatışmasını körükleyebileceÄŸini, dahası Türkiye’deki çözüm sürecini baltayabileceÄŸi ihtimalini gündeme getirdi.

ErdoÄŸan’ın satır baÅŸlarını gündeme getirdiÄŸi özel Irak dosyasının ayrıntıları hakkında Deutsche Welle’ye bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar, IŞİD’in elinde 49 Türk diplomatik personelinin de bulunduÄŸu bilgisinin dikkate alınması gerektiÄŸini söylüyor ve Suriye ile Irak ordularından kalan silahların da sahibinin bugün IŞİD olduÄŸuna dikkat çekiyor.

Türkiye'nin stratejisi

Peki, Türkiye IŞİD’le mücadelede nasıl bir strateji izlemeyi planlıyor? Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye için temel önceliÄŸin 49 diplomatik personelin serbest kalması olduÄŸuna dikkat çekip, bu konuda tüm çalışmaların sürdüÄŸüne vurgu yapıyor. Aynı kaynaklar, bu konuda NATO müttefiklerinin desteÄŸini daha da artırmasını istediklerini belirterek, Türkiye’nin mevcut durumda IŞİD’e karşı yapılabilecek her ÅŸeyi yaptığının altını çiziyor.

Ankara, Almanya’nın Kürt Bölgesel Yönetimi’ne baÅŸladığı silah sevkiyatını da yakından takip ediyor. Silahların, Kürtler tarafından ‘dikkatli kullanılması’ için Kürt Bölgesel Yönetimi ile ‘gerekli irtibatın’ saÄŸlandığını anlatan Türk diplomatik kaynaklar, “Durum kontrol altında. Bölgesel Kürt Yönetimi ile kurulan iletiÅŸim hattı saÄŸlıklı bir ÅŸekilde iÅŸletiliyor. Tek beklentimiz, silah sevkiyatının hiçbir sorun yaÅŸanmadan Irak’ın istikrarına katkıda bulunacak ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi” yorumunu yapıyor.

Büyük göç sorunu

Türkiye-Irak Dostluk DerneÄŸi BaÅŸkanı Mehmet Kapkiç, Irak için savaÅŸ senaryolarının konuÅŸulduÄŸu bir dönemde bu senaryolardan uzak bir soruna dikkat çekmek istiyor. Deutsche Welle’ye “Irak’ta büyük bir göç sorunu var. Ve bu sorun, kış bastırmadan halledilmek zorunda” diyen Kapkiç, IŞİD’in ele geçirdiÄŸi bölgelerin içinde yaÅŸayan Åžiilerle ilgili çok ciddi güvenlik sıkıntısı yaÅŸandığına dikkat çekiyor. “Bu insanlara yardım için uluslararası toplumun çok daha ciddi stratejilerle ortaya çıkması gerekir” diyen Kapkiç, sadece Kürt bölgesinde 1 milyonun üzerinde mülteci olduÄŸunu ve bunların sayısının her geçen gün arttığını anlatıyor. Türkiye’ye doÄŸru kaçan Ezidilerin sayısının da gün geçtikçe artacağı hesabını yapan Kapkiç, yardımların daha da hızlanması için özellikle Kızılay ve BaÅŸbakanlık Afet Yönetimi ile temaslarını artırdıklarını söylüyor.

Türkiye-Irak Dostluk DerneÄŸi olarak, özellikle Türkiye sınırına sığınan Iraklılar için ‘geçiçi köyler’ oluÅŸturulmasını önerdiklerini belirten Mehmet Kapkiç, “Bu insanlar ancak böylesi köy ortamlarında varlıklarını koruyabilirler. Onlara birer büyükbaÅŸ hayvan saÄŸlandığında gerekli yardımın yapılabileceÄŸi görülebilir. Bu konuda Türk hükümeti ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.